'Sp.a en PS rijven in de regering-De Croo alle sociale departementen binnen, de rechterhand van Paul Magnette mag de relance leiden. Dat vernam de redactie van De Tijd.

Exact 15 ministers en 5 staatssecretarissen zal de regering-De Croo tellen.

Twee bevoegdheidspakketten zijn helemaal nieuw. Thomas Dermine, de rechterhand van Paul Magnette, wordt staatssecretaris voor Relance. Een minister van Ecolo wordt verantwoordelijk voor de uitvoering van de Europese Green Deal.

Open VLD krijgt zoals bekend de premier. Vincent Van Quickenborne wordt zijn vicepremier, hij krijgt de zware portefeuille van Justitie. Eerste minister Alexander De Croo houdt ook de begroting dicht bij hem. Een vrouwelijke staatssecretaris van Begroting moet nog aangeduid worden.

De sp.a van Conner Rousseau oogst stevig. Hij haalt het pakket Gezondheidszorg en Sociale Zaken binnen. Een naam die daarvoor de ronde doet is Frank Vandenbroucke, al wordt dat elders betwist. Sp.a krijgt ook ontwikkelingssamenwerking.

De PS pakt werk en economie, de pensioenen, defensie en dus relance.

CD&V levert de ministers van Financiën en Binnenlandse Zaken. Aan dit laatste departement wordt de staatssecretaris van Asiel en Migratie toegevoegd. Dat wordt vrijwel zeker Sammy Mahdi. (Bron De Tijd)